onsdag 10 december 2014

Från Holmes till Sherlock


Bokens titel: Från Holmes till Sherlock
Författare: Mattias Boström
Förlag: Piratförlaget, 2013
Antal sidor: 460 + ytterligare 54 sidor register, källhänvisningar och liknande

Jag skrev i ett inlägg förra hösten om böcker jag verkligen sett fram emot att få äga. Det här var en av dem!

Redan när jag såg att det skulle komma ut en nyskriven, svensk bok om Sherlock Holmes bestämde jag mig för att förhandsbeställa den, trots att den var inbunden och egentligen för dyr för mig. Jag bara måste ha den!

När boken äntligen kom var den precis lika fin som jag hade hoppats. Vackert inbunden, snyggt omslag, en väldigt fin bok med prägling under skyddspappret, spännande bilder att studera på pärmens insida och inte minst en föredömlig sättning.



Så länge jag kan minnas har jag tyckt om Sherlock Holmes, både de ursprungliga historierna av sir Arthur Conan Doyle och nästan alla de filmatiseringar jag sett. Författaren Mattias Boström är dock inte bara snäppet värre än vad jag är, utan ungefär så mycket nörd som man kan bli. Han tycks ha ägnat större delen av sitt liv åt att leta fakta om varenda liten detalj som finns att veta om Sherlock Holmes och hans värld samt om de många turerna kring Conan Doyle och hans arvtagare.

Boken är beskriver engagerande allt man kan vilja veta från att Sherlock Holmes "föddes" till nutidens teveserier. Emellanåt är det lite segt med alla turer kring copyright, arvskiften som orsakar släktfejder, filmprojekt som sedan inte blir av - och framför allt måste man lära sig en vansinnig massa namn på illustratörer, förläggare, sherlockianer, Conan Doyles alla släktingar, mängder av skådespelare och regissörer.

Litegrann påminner det hela mig om Johan Hakelius sätt att skriva; oerhört spännande och fängslande och uppenbart författat av en mycket insatt person. Likaså att det är massvis med namn och kopplingar mellan folk, en redogörelse för svunna tider och en enorm fascination för ämnet (gärna med inslag av rikedom, lyx, excentrism och märkliga idéer). Faktiskt är "litegrann" fel ord, för Boström påminner mycket om Hakelius sätt att skriva i "Ladies" och "Döda vita män". Nu gillar jag ju de två böckerna och jag tycker otroligt mycket om Sherlock Holmes-boken också - har verkligen gottat mig åt alla halvt oväsentliga men fängslande fakta! - men jag föreställer mig att antingen älskar man den här sortens böcker eller så stupar man redan efter första kapitlet.

Det är fakta serverat i en lättsmält form, underhållande och in i detalj redovisat. Några gånger hade jag svårt att hålla isär de många amerikanska förläggarna och deras illustratörer på 1800-talet och Conan Doyles alla barns ingifta hälfter samtidigt som ännu en stumfilmsaktris introducerades i historien. Men strunt samma! Det är fascinerande hur som helst.

Mitt foto: Jag undvek högst medvetet att lägga dit en pipa, en rutig hatt eller ett förstoringsglas. Förklaringen finns i boken, där man får veta allt om illustratörernas betydelse för allmänhetens bild av personen Sherlock Holmes.

Betyg: Underbar nördbok!

Rekommenderas till: uteslutande till Sherlock Holmes-fantaster, anglofiler och andra historie- och litteraturmuppar som liksom jag tycker det här är bästa sortens faktaböcker.

Snackis: Faktiskt finns det en hel del att bli arg, upprörd och förvånad över. Jag tror att man skulle kunna hitta gott om samtalsämnen i denna bok.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN och POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar